Ugrás a menüre

Marhalevél megsemmisítésre, illetőleg nyilvántartásból való törlésre történő benyújtása

Kódszám

JEGYZ00208

Az ügy rövid leírása

Az az állattartó, akinek a birtokában levő marhalevélen szereplő valamennyi állatra vonatkozó tulajdonjoga megszűnt, a marhalevelet köteles megsemmisítésre, illetőleg a nyilvántartásból való törlésre benyújtani.

Ki jogosult az eljárásra?

A tulajdonos állattartó
_

Milyen adatokat kell megadni?

Annak bejelentése, hogy a marhalevélen szereplő valamennyi állatra vonatkozó tulajdonjog megszűnt

Milyen iratok szükségesek?

tulajdonjog megszűnését igazoló okirat
eredeti marhalevél

Milyen költségei vannak az eljárásnak?

illetékmentes

Hol intézhetem el?

jegyző

Ügyintézés határideje

21 nap

Jogorvoslati lehetőség

fellebbezés

A hatósági bizonyítvány ellen az ellenérdekű ügyfél nem élhet fellebbezéssel, de a hatósági bizonyítvány felhasználási célja szerinti eljárásban bizonyíthatja, hogy a hatósági bizonyítvány tartalma valótlan.
Megyei (Fővárosi) Kormányhivatal vezetőjéhez
jegyző
(döntés közléstől számított)
15 nap
illetékmentes

Amit még érdemes tudni (GYIK)

Mikor kell a marhalevelet megsemmisítésre, illetőleg a nyilvántartásból való törlésre benyújtani?
Ha az állattartónak a birtokában levő marhalevélen szereplő valamennyi állatra vonatkozó tulajdonjoga megszűnt.

Mi történik, ha a tulajdonjog megszűnésének helye nem azonos a tartás vagy a legutolsó irányítás helyével?
A jegyző a marhalevelet három napon belül a tulajdonátruházás, illetőleg az utolsó irányítás (kezelés) helye szerint illetékes jegyzőhöz továbbítja..

Fontosabb fogalmak

A marhalevél hatósági bizonyítvány, amely igazolja az állat tulajdonjogát, továbbá azt, hogy az állat(ok) forgalomba hozatalának, más település területére vagy - külön jogszabály alapján elrendelt zárlat esetén - a tartási helyéről más tartási helyre történő szállításának állat-egészségügyi hatósági korlátozó intézkedés miatt nincs akadálya.

A marhalevélnek tartalmaznia kell: az állat-egészségügyi igazolást, az irányítási intézkedést, a tulajdonos nevét, a tartás helyét, az állat faját és fajtáját, az állat jegyeit és jeleit, valamint a tulajdonátruházást.

A marhalevél fajtái:
1. belföldi egyedi marhalevél: amelyet az állatról egyedenként állítanak ki,
2. belföldi közös marhalevél: amelyet több állatról, állatcsoportról állítanak ki,
3. külföldi marhalevél: amelyet más országban állítottak ki, és igazolja legalább az állat(ok) tulajdonjogát, valamint azt, hogy szállításának, állat-egészségügyi hatósági korlátozó intézkedés miatt nincs akadálya

Vonatkozó jogszabályok


Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 29. § (2) bekezdés, 33. § (2) bekezdés 26. pont,

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 28/B. § (1) bekezdés, 33. § (1) bekezdés, 83. § (5) bekezdés 98-99. §, 102. § (1) bekezdés, 107. § (2) bekezdés, 116. §,

A marhalevél kiváltásáról és kezeléséről szóló 21/1996. (VII. 9.) FM rendelet 1. §, 2. §, 3. §, 5. §, 6. § (2) bekezdés, 12. § (1), (2) bekezdés , (4) bekezdés, 13. § (1) bekezdés, 14. § (1) bekezdés, 15. §, 2. számú melléklet

Kulcsszavak

zárt körülmények között tenyésztett, vadon élő, hasított körmű haszonállat valamennyi állatra vonatkozó tulajdonjog megszűnése marhalevél megsemmisítése marhalevél nyilvántartásból való törlése

Országos Telefonos Ügyfélszolgálat

Kormányablakokban, okmányirodákban történő ügyintézéshez időpontot foglalhat telefonon keresztül (ügyfélkapu nélkül is).
Felvilágosítást adunk a kormányablakokban, az okmányirodákban és a kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodáiban intézhető ügyekkel kapcsolatban.
Pontos, naprakész információkkal segítjük Önt a személyes ügyfélszolgálatok felkeresése előtt.
Segítünk a megfelelő ügytípus megtalálásában, az ügyintézés helyszínének és időpontjának kiválasztásában, az ügyintézéshez szükséges okmányok és iratok meghatározásában.

Elérhetőségeink:

Tel: 1818

Chat: Chat indítása

Külföldről: +36 (1) 550-1858