Ugrás a menüre

Baromfi és keltetőtojás import bejelentés, bejelentés módosítása

Kódszám

NENAR00085

Az ügy rövid leírása

A külföldről érkező baromfi és keltetőtojás(házityúk,pulyka,kacsa,lúd,gyöngytyúk,strucc,emu) szállítmányok adatait, a beérkezést követően 10 napon belül be kell jelenteni a 2741 sz. Külföldről beérkezett állatok/tojások bejelentő és módosító lapján, a központi adatbázisba. Ennek a bejelentésnek minden belföldi mozgást meg kell előznie. Ezen űrlapon nyílik lehetőség a külföldről beérkezett állatok és tojások adatainak a módosítására és törlésére is.

Ki jogosult az eljárásra?

Vállalkozás, természetes személy
Van lehetőség képviseletre

Milyen adatokat kell megadni?

Az állományok fogadása esetén a beérkeztető tenyészet tenyészetkódját, a fajt, a darabszámot és a beérkezés dátumát, valamint a külföldről beszállított élő állat/keltetőtojás esetén a származási országot és az INTRA/KÁBO számot szükséges megadni.

Milyen iratok szükségesek?

Nincs

Milyen költségei vannak az eljárásnak?

Nincs

Hol intézhetem el?

NÉBIH Állattenyésztési Igazgatóság

Ügyintézés határideje

10 nap

Jogorvoslati lehetőség

Nincs
Nincs
Nincs
Nincs
Nincs

Amit még érdemes tudni (GYIK)

1,) Állattartó pontos címét miért kell megadni, miért nem elegendő csupán a tenyészetkód megadása?
1,) Válasz: Minden ENAR alapú informatikai rendszerben, így a Baromfi Információs Rendszerben is az állattartó tenyészetkódját és a hozzárendelt pontos nevét és címét együttesen kezeli a program(Ez vonatkozik a 2741.sz. Külföldről beérkezett állatok/tojások bejelentő és módosító lapjára és a 2744.sz Baromfi indítás módosító és bejelentő lapjára is.). Ellenkező esetben súlyos hibássá válik a bizonylat és csupán a bizonylat javítása után válik a külföldi beérkeztetés illetve a baromfi indítás (hibátlan formában) regisztrálttá.

2,) Miért nem lehet keltetőbe állatot fogadni?
2,) Válasz: Mivel a baromfi fajok szaporítását mesterségesen, gépi úton történő keltetéssel végezzük, éppen ezért a keltető állomásokra csupán tojást lehet beszállítani, majd a tojások mesterséges keltetését követően a keltető állomást a napos baromfi hagyja el. Ellenkező esetben súlyos hibássá válik például a külföldről beérkezett tojás bejelentés és a bizonylat csak az ezt követő javítása után válik (hibátlan formában) regisztrálttá.

3,) Miért kell pontosan megadni a felhasználási célt?
3,) Válasz: A felhasználási célt mind a 2741.sz. Külföldről beérkezett állatok/tojások bejelentő és módosító lapján és a 2744.sz Baromfi indítás módosító és bejelentő lapján is meg kell jelölni. A külföldről beérkezett állatok, tojások beérkezése pillanatában el kell a beérkeztetőnek döntenie a felhasználási célt, amely szerint tenyésztésre vagy végtermék előállításra kívánja-e felhasználni. Ha nem így történik, akkor súlyos hibássá válik a bizonylat és csak a javítása után lehet hibátlan külföldi beérkeztetést regisztrálni. Továbbá a program súlyos hibás bizonylatból a későbbiek során nem tud törzsállományt generálni. A 2744.sz Baromfi indítás módosító és bejelentő lapon meg nem jelölt felhasználási cél eredményeként súlyos hibássá válik a bizonylat, amelyen az állat és tojás szállítások csak a bizonylat kijavítását követően válhatnak hibátlan formában regisztrálttá.

Fontosabb fogalmak

INTRA/KÁBO szám: az Európai Unió által működtetett TRACES rendszer által képzett, a Közösségen Belüli Bizonyítványok/Közös Állategészségügyi Beléptetési Okmányok azonosítására kiadott tizennyolc karakteres azonosító szám;

Vonatkozó jogszabályok

az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV törvény 16.§. a)pont, 49.§(1) bekezdése a) pontjának 7., 8. és 9 alpontja,. a Baromfi Információs Rendszer létrehozásáról és működtetésének rendjéről szóló 120/2007.(X.18.) FVM rendelet, 3.§ a,b) pont, 4.§.2)pont, 5.§ (1,4) bekezdés, 6.§.; a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalról szóló 22/2012.(II.19) kormány rendelet 1.§.(1) bekezdés

Kulcsszavak

Tenyészetkód, állatfaj, származási ország, felhasználási cél, beérkeztető aláírása.

Országos Telefonos Ügyfélszolgálat

Kormányablakokban, okmányirodákban történő ügyintézéshez időpontot foglalhat telefonon keresztül (ügyfélkapu nélkül is).
Felvilágosítást adunk a kormányablakokban, az okmányirodákban és a kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodáiban intézhető ügyekkel kapcsolatban.
Pontos, naprakész információkkal segítjük Önt a személyes ügyfélszolgálatok felkeresése előtt.
Segítünk a megfelelő ügytípus megtalálásában, az ügyintézés helyszínének és időpontjának kiválasztásában, az ügyintézéshez szükséges okmányok és iratok meghatározásában.

Elérhetőségeink:

Tel: 1818

Chat: Chat indítása

Külföldről: +36 (1) 550-1858