Ugrás a menüre

Étrend-kiegészítő készítmények meg nem feleléséről szóló bejelentés

Kódszám

NEPEG00050

Az ügy rövid leírása

Amennyiben valamely magánszemély (pl.: fogyasztó), vagy a terméket előállító, illetve forgalmazó tudomására jut, hogy valamely étrend-kiegészítő készítmény esetében minőségi problémák merültek fel, amely problémák egészségügyi kockázatot jelentenek a fogyasztóra, értesíti az illetékes Fővárosi és Megyei kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervét. A bejelentés alapján a népegészségügyi feladatkörében eljáró megyei (fővárosi) kormányhivatal megkezdi az ügy kivizsgálását, szükség esetén azonnal felkéri az illetékes népegészségügyi feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalt hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a fogyasztók egészségének védelme érdekében.

Ki jogosult az eljárásra?

természetes vagy jogi személy, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, illetve az előállító vagy forgalmazó
Az ügyfél nem csak személyesen járhat el, mivel törvény nem írja elő az ügyfél személyes eljárását.

Milyen adatokat kell megadni?

A bejelentő neve és lakcíme, ha nem személyesen jár el, akkor képviselőjének neve és lakcíme.
Továbbá a minőségi kifogás gyanúja alá tartozó étrend-kiegészítő készítmény pontos elnevezése, kiszerelési egysége, gyártójának, importőrének, forgalmazójának neve, címe.
A minőségi kifogás pontos ismertetése.

Milyen iratok szükségesek?

A bejelentő részéről nincs szükség dokumentumok csatolására

Milyen költségei vannak az eljárásnak?

Illeték- és díjmentes

Hol intézhetem el?

népegészségügyi feladatkörében eljáró megyei (fővárosi) kormányhivatal

Ügyintézés határideje

21 nap

Jogorvoslati lehetőség

az ügy jellegéből adódóan nincs fellebbezés, sem bírósági felülvizsgálat

Amit még érdemes tudni (GYIK)

A bejelentéshez be kell-e írni a termék notifikációs igazolásának számát?
Amenniyben rendelkezésre áll, segíti a hatóság munkaját annak feltüntetése.
Honnan lehet megtudni, hogy egy étrend-kiegészítő készítmény megfelel-e a hatósági előírásoknak?
Az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján (www.oeti.hu) megtalálható az engedélyezett étrend-kiegészítők listája. A listában a termék neve mellett zöld pipával jelzik, amennyiben a készítménnyel szemben kifogások nem merültek fel.

Fontosabb fogalmak

étrend-kiegészítő: a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszer, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan; adagolt vagy adagolható formában kerül forgalomba (például kapszula, pasztilla, tabletta, port tartalmazó tasak, adagolható por, ampulla, csepegtetős üveg vagy más hasonló por-, illetve folyadékforma, amely alkalmas kis mennyiség adagolására

Vonatkozó jogszabályok

az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet 2. § a) pont, 12. § (3), (4) bekezdés
az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatról, a népegészségügyi szakigazgatási feladatok ellátásáról, valamint a gyógyszerészeti államigazgatási szerv kijelöléséről szóló 323/2010. (XII.27.) Korm. rendelet 19. § (2) bekezdés b) pont
a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 15. § (1) bekezdés, 21. § (1) bekezdés a) pont, 33. § (1), 34. § (1), 35.§ (1), 40. § (1), 71.§ (1), 98.§ (1), 99.§ (1), 102. § (1) bekezdés
az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 29.§ (2) bekezdés, 33. § (2) bekezdés 3. pont

Kulcsszavak

étrend-kiegészítő, kifogásolt étrend-kiegészítő, tabletta, kapszula

Országos Telefonos Ügyfélszolgálat

Kormányablakokban, okmányirodákban történő ügyintézéshez időpontot foglalhat telefonon keresztül (ügyfélkapu nélkül is).
Felvilágosítást adunk a kormányablakokban, az okmányirodákban és a kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodáiban intézhető ügyekkel kapcsolatban.
Pontos, naprakész információkkal segítjük Önt a személyes ügyfélszolgálatok felkeresése előtt.
Segítünk a megfelelő ügytípus megtalálásában, az ügyintézés helyszínének és időpontjának kiválasztásában, az ügyintézéshez szükséges okmányok és iratok meghatározásában.

Elérhetőségeink:

Tel: 1818

Chat: Chat indítása

Külföldről: +36 (1) 550-1858