Ugrás a menüre

Március közepén újabb illetékek és közigazgatási díjak szűnnek meg

2017.03.16.

Ismét olcsóbb és egyszerűbb lesz az ügyintézés: március közepén megszűnik több, a közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó illeték és díj. Az állami rezsicsökkentés második fázisában - a lakossági konzultáció figyelembevételével - 20 hatósági eljárás díja szűnik meg, amelyből 15 a magánszemélyek, 5 pedig a vállalkozások terheit csökkenti.


2017. március 16-tól nem kell illetéket fizetnie a magánembereknek többek közt az anyakönyvi kivonatért, a 18 éven aluliaknak az általános tételű közigazgatási eljárásokért (első fokú közigazgatási hatósági eljárások illetéke), a 65 évnél idősebbeknek pedig a magánútlevélért.

Illetékmentes lesz a családi név korrekciójára irányuló eljárás, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igényléséhez szükséges egészségbiztosítási (OEP) igazolás és évente két alkalommal az elektronikus tulajdoni lap lekérdezése.

A személyi adat- és lakcímnyilvántartás érinti, hogy díjmentessé válik az értesítési cím bejelentése, valamint jó hír a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgároknak, hogy számukra a nyilvántartásba vételi eljárás válik illetékmentessé. Megszűnik a szállásadói nyilatkozattal kapcsolatos illeték is.

Mentesülnek az illeték megfizetése alól többek közt azok a vállalkozók, akik a nyilvántartásban szereplő adataikról állíttatnak ki hatósági bizonyítványt, akik igazságügyi szakértői névjegyzékbe vételüket kérik, illetve akik kft.-t, egyéni céget, közkereseti, betéti társaságot jegyeztetnek be a cégbíróságon  (ebben az esetben közzétételi költségtérítést sem kell fizetni).

Két év alatt a nemzeti konzultációkra épülő állami rezsicsökkentés két ütemének megvalósulásával a vállalkozásoknál több mint 3,6 milliárd forint, míg a magánszemélyeknél több mint 10,3 milliárd forint marad.

Részletes és hiteles információ a vonatkozó jogszabályban olvasható 2017. március 16. után (1990. évi XCIII. törvény az illetékekről)

 

(Forrás: BFKH Sajtó)