Ugrás a menüre

Figyelem!

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy

a kormányablakokban, okmányirodákban és valamennyi kormányhivatali ügyfélszolgálaton

- a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében -

kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszkot viselni.

Vigyázzunk egymásra!

Gáz-üzemanyag ellátó berendezés javítására vonatkozó feltételek megfelelőségéről szóló szakvélemény kiadása iránti kérelem

Kódszám

MMBHA00073

Az ügy rövid leírása

A műszaki biztonsági hatóság a gépjármű fenntartó szervezet kérelmére a benyújtott iratok és helyszíni szemlén tapasztaltak alapján szakértői véleményt ad, hogy a szerviz alkalmas-e gáz-üzemanyag ellátó berendezés javítására.

Ki jogosult az eljárásra?

Minden természetes vagy jogi személy, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet (ill. képviseletére jogosult, vagy meghatalmazott)

Milyen adatokat kell megadni?

Kérelmező /vállalkozás/ adatai: (neve; székhelye; adószáma; fizetési számla száma; kapcsolattartó neve, elérhetősége), elérhetősége)
Meghatalmazás esetén a meghatalmazott adatai;
Amennyiben a kérelmező nem azonos a díjfizetővel, a díjfizető
(neve, székhelye, adószáma, fizetési számla száma)

Milyen iratok szükségesek?

Dokumentáció. Mely tartalmazza az üzemleírást, benne a szerviz adatait, a szerviz tervezett tevékenységét, a műhely kialakítását, a speciális eszközök berendezések adatait, a gázüzemű járművekkel kapcsolatos tevékenységeket végzők képzettségét. Szükséges még: Eredeti vagy hiteles cégkivonat / vállalkozói igazolvány, Nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a tevékenységet szolgáltatásként vagy saját üzemeltetésű munkagépen, esetleg mindkét vonatkozásban végzi-e, szerelést végző személyek gázautó-szerelő képesítésének másolata, tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozat

Milyen költségei vannak az eljárásnak?

az igazgatási szolgáltatási díj mértékét jogszabály határozza meg, 90500 Ft

Hol intézhetem el?

Az eljáró hatóságok és illetékességi területeik:
(A fővárosi és megyei kormányhivatal műszaki biztonsági feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalok illetékességi területei)
________________________________________
Budapest Főváros Kormányhivatala
XII. Kerületi Hivatala: Budapest főváros, Pest megye, valamint Ercsi város közigazgatási területéből a Százhalombattai Dunai Finomító területe
________________________________________
Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal
Debreceni Járási Hivatala: Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területe
________________________________________
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal
Szolnoki Járási Hivatala: Jász-Nagykun-Szolnok megye területe
________________________________________
Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal
Győri Járási Hivatal: Győr-Moson-Sopron megye területe
________________________________________
Vas Megyei Kormányhivatal
Szombathelyi Járási Hivatal: Vas megye területe
________________________________________
Zala Megyei Kormányhivatal
Nagykanizsai Járási Hivatal: Zala megye területe
________________________________________
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal
Miskolci Járási Hivatala: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye, Nógrád megye területe
________________________________________
Baranya Megyei Kormányhivatal
Pécsi Járási Hivatal: Baranya megye, Somogy megye, Tolna megye területe
________________________________________
Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal
Szegedi Járási Hivatal: Bács-Kiskun megye, Csongrád-Csanád megye, Békés megye területe
________________________________________
Fejér Megyei Kormányhivatal
Székesfehérvári Járási Hivatala: Fejér megye - kivéve Ercsi város közigazgatási területéből a Százhalombattai Dunai Finomító területe -, valamint Veszprém megye, Komárom-Esztergom megye területe

Ügyintézés határideje

21 nap

Jogorvoslati lehetőség

A szakvélemény nem döntés, ellene jogorvoslatnak nincs helye, a tevékenységet megtiltó határozat ellen lehet fellebbezni (a közlekedési hatóságnál).
nincs
nincs
nincs
nincs

Amit még érdemes tudni (GYIK)

Mi történik abban az esetben, ha a szakvélemény szerint nem alkalmas a szerviz? Van fellebbezési lehetőség? A szakvélemény nem döntés, ezért nincs fellebbezési lehetőség. Ha az alkalmatlanság miatt a közlekedési hatóság megtiltja a tevékenységet, a döntés ellen van fellebbezési lehetőség.
Ha gázbiztonsági szempontból alkalmatlannak találta szervízünket a szakvéleményében a műszaki biztonsági hatóság, és pótoltuk a hiányosságot, elég róla nyilatkozni, és a hatóság módosítja a szakvéleményét? Nem módosítja, ismételt kérelemre a helyszíni szemlén győződik meg a megfelelőségről.
Mit vizsgálnak a szakvélemény kialakításhoz? A tevékenység végzéséhez szükséges létesítményi feltételek, műszaki védelmi berendezések meglétét, működőképességét, a kérelem mellékletében szereplő üzemleírás dokumentációit.

Fontosabb fogalmak

járműfenntartó tevékenység: a gépjárműveken - kivéve a motorkerékpárt és a trolibuszt - és ezek pótkocsijain végzett, az 1. számú mellékletben meghatározott szolgáltatási tevékenység,
gázüzemanyag fajták, amelyekre a szakvélemény kiadható: LPG, földgáz, CNG,

Vonatkozó jogszabályok

A gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről szóló 1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet 11. § (2) bekezdés d) pont, 1. melléklet 15. pont, 3. melléklet 13. pont;
Budapest Főváros Kormányhivatalának egyes ipari és kereskedelmi ügyekben eljáró hatóságként történő kijelöléséről, valamint a területi mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságokról szóló 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet 13. § (2) bekezdés, 14. § (1) bekezdés, (2) bekezdés f) pontja;
a műszaki biztonsági hatóság eljárásáért, valamint a hatáskörébe utalt építésügyi hatósági eljárásért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjakról szóló 61/2016. (XII. 29.) NGM rendelet 2. § (1) bekezdés, 1. melléklet 5. fejezet 6. pont.

Kulcsszavak

ellenőrzés, szakvélemény, gázbiztonság, szerelés,

Országos Telefonos Ügyfélszolgálat

Kormányablakokban, okmányirodákban történő ügyintézéshez időpontot foglalhat telefonon keresztül (ügyfélkapu nélkül is).
Felvilágosítást adunk a kormányablakokban, az okmányirodákban és a kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodáiban intézhető ügyekkel kapcsolatban.
Pontos, naprakész információkkal segítjük Önt a személyes ügyfélszolgálatok felkeresése előtt.
Segítünk a megfelelő ügytípus megtalálásában, az ügyintézés helyszínének és időpontjának kiválasztásában, az ügyintézéshez szükséges okmányok és iratok meghatározásában.

Elérhetőségeink:

Tel: 1818

Chat: Chat indítása

Külföldről: +36 (1) 550-1858