Ugrás a menüre

Figyelem!

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy

a kormányablakokban, okmányirodákban és valamennyi kormányhivatali ügyfélszolgálaton

- a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében -

kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszkot viselni.

Vigyázzunk egymásra!

A nagycsaládos és a mozgásában korlátozott személyek úthasználati jogosultságához (e-matrica) kapcsolódó részleges díjmentességi nyilvántartásba vétel iránti kérelme

Kódszám

JARAS00048

Az ügy rövid leírása

A GKM rendelet 6/A. §-a kimondja, hogy kedvezményes úthasználati jogosultságot (e-matrica) szereznek azon 4 gyermek után családi pótlékban részesülő, valamint parkolási igazolvánnyal rendelkező Ügyfelek, illetve hozzátartozóik, akik üzembentartói egy D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsinak. Ennek értelmében tehát, a részleges mentességre kizárólag 8 vagy annál több személy szállítására alkalmas személygépkocsi üzembentartója jogosult.

Ki jogosult az eljárásra?

4 gyermek után családi pótlékban részesülő, valamint parkolási igazolvánnyal rendelkező Ügyfelek, illetve hozzátartozóik, akik üzembentartói egy D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsinak
Meghatalmazás útján is ellátható

Milyen adatokat kell megadni?

A fenálló jogosultság bizonyítása, erre alkalmas dokumentumokkal, valamint annak igazolása hogy üzembentartója egy legalább 8 vagy annál több személy szállítására alkalmas személygépkocsinak

Milyen iratok szükségesek?

A jogalapot, valamint ennek igazolására szolgáló iratot (4 gyermek után családi pótlékban részesülő személy, mozgásában korlátozott személy, vagy hozzátartozója)

Milyen költségei vannak az eljárásnak?

díj-és illetékmentes

Hol intézhetem el?

közlekedési igazgatási hatóság, Belügyminisztérium Nyilvántartásokért Felelős Helyettes Államtitkárság Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartási Főosztály

Ügyintézés határideje

Helyben azonnal, vagy általános ügyintézési határidő

Jogorvoslati lehetőség

Az ügyfél az elsőfokú határozat ellen fellebbezhet
fővárosi, megyei kormányhivatal
fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala
A határozat kézhezvételétől számított 15 nap.
5000 forint.

Amit még érdemes tudni (GYIK)

D2 díjkategóriában tartozó tehergépkocsi üzembentartójaként is jogosult vagyok a részleges mentességre? Nem, kizárólag ezen díjkategóriába tartozó személygépkocsi esetén. Mit jelent a részleges mentesség? D2 díjkategória helyett, csupán D1 díjkategóriájú autópálya matricát kell vásárolni amennyiben a jogosultság rögzítésre került a nyilvántartásban.

Fontosabb fogalmak

D2 díjkategória: a D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi, továbbá a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi, és a lakófelépítményű gépkocsi (lakóautó).
D1 díjkategória pedig: a motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, - a vezetővel együtt - legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija.

Vonatkozó jogszabályok

Az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról szóló 36/2007. (III. 26.) GKM rendelet 6/A. §
A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. CXL. törvény
A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 118/A. §

Kulcsszavak

D2 díjkategória, személygépkocsi

Országos Telefonos Ügyfélszolgálat

Kormányablakokban, okmányirodákban történő ügyintézéshez időpontot foglalhat telefonon keresztül (ügyfélkapu nélkül is).
Felvilágosítást adunk a kormányablakokban, az okmányirodákban és a kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodáiban intézhető ügyekkel kapcsolatban.
Pontos, naprakész információkkal segítjük Önt a személyes ügyfélszolgálatok felkeresése előtt.
Segítünk a megfelelő ügytípus megtalálásában, az ügyintézés helyszínének és időpontjának kiválasztásában, az ügyintézéshez szükséges okmányok és iratok meghatározásában.

Elérhetőségeink:

Tel: 1818

Chat: Chat indítása

Külföldről: +36 (1) 550-1858